Van content naar digital learning

MASTERCLASS ONLINE TRAINING ONTWIKKELEN

DEZE BIJEENKOMST IS VOLGEBOEKT. Als je je aanmeldt, dan kom je op de reservelijst. Mocht er alsnog een plaats vrijkomen, dan laten we je dat direct weten.

Donderdag 15 september 2022: Van content naar digital learning

Wil jij een online training, e-course, e-learning of online cursus toevoegen aan je product, merk of portfolio? Leercontent ontwikkelen waar mensen echt iets van opsteken? Goed plan! Maar waar begin je? Welk distributiekanaal kies je? Hoe structureer je content tot een leerlijn? 

Veel online trainingen verzanden in het zenden van een enorme hoeveelheid informatie. Deelnemers haken af, omdat ze nauwelijks tijd krijgen om de stof toe te passen en ze zijn de helft al vergeten voor ze aan een volgende module beginnen. Voorkom de valkuilen en leer in deze masterclass hoe je een goede online training kunt ontwerpen.

Op deze dag gaan we aan de slag met het inhoudelijk ontwerpen van een online training en aan het eind van de masterclass: 

 • ontdek je hoe je content kunt inzetten voor en omzetten naar een online training;
 • kun je leerdoelen formuleren als antwoord op de vraag of probleem van je deelnemer; 
 • maak je keuzes over wat je wel en niet opneemt in je training;
 • kun een goede volgorde aanbrengen in de onderwerpen;
 • weet je hoe je een gevarieerde, motiverende online training maakt;
 • heb je een globaal ontwerp in de steigers staan, dat je zelf kunt uitwerken.

Door de pragmatische aanpak van theorie in combinatie met veel zelf doen, ontdek je gaandeweg hoe leuk het ontwerpen van een training kan zijn en welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Trainer

Andrea Lagerwey, opleidingskundige. Al tijdens de lerarenopleiding vond Andrea het bedenken van leuke, inspirerende lessen veel interessanter dan lastige pubers in het gareel houden. Ze ontpopte zich daarom al snel tot bewaker van het lesmateriaal in haar baan als trainer bij het callcenter van een grote bank. Na haar studie Opleidingskunde, is zij zich steeds meer gaan verdiepen op het ontwikkelen en in 2018 maakte ze de overstap naar online trainingen. Tegenwoordig ontwikkelt en ontwerpt ze (online) trainingen en opleidingstrajecten o.a. voor NS, de Belastingdienst, Rijkswaterstaat en PWC. 

 • Andrea Lagerwey

  Andrea Lagerwey

  Trainer en opleidingskundige
  Eigenaar van Bloom! training consultants

Programma

 • - Ontvangst en deelnemersregistratie

 • - Welkom, introductie en kennismaking

 • - Theorie: Leerdoelen formuleren 

  De kern van je online training wordt gevormd door de leerdoelen. Die bepalen wat je wel en niet opneemt in de training en hoe diep je in gaat op een onderwerp. Bovendien helpen ze je bij het kiezen van de juiste middelen om een leerdoel te behalen. Zo vraagt bijvoorbeeld een kennisdoel een ander middel dan een vaardigheidsdoel.

 • - Volgorde bepalen

  Als je weet wat de doelen zijn, kun je nadenken over de juiste volgorde van de onderwerpen. Waar start je mee en wat komt er dan logisch als tweede? Het hangt helemaal af van je onderwerp welke volgorde je aanhoudt en de ervaring van je doelgroep. Je ontdekt in dit onderdeel een aantal verrassende manieren om je lesstof te ordenen.

 • - Broodjeslunch en netwerkgelegenheid

 • - Ontwerpen van je online training 

  Het creatieve deel: je gaat aan de slag met de inhoud en de opzet van je training. We maken een globaal ontwerp. Je leert welke middelen werken in een online training, hoe je kunt variëren en we bespreken hoe je de leercirkel van Kolb kunt gebruiken voor je ontwerp.

 • - Een platform kiezen 

  Ergens voor je daadwerkelijk je lesmateriaal gaat ontwikkelen en gaat aanbieden aan de doelgroep, moet je een keuze maken voor (leer)platform of distributiekanaal. De keuze op dit vlak is legio. Elk platform heeft voor- en nadelen. Je krijgt enkele tips die je zullen helpen die keuze te maken. Digital Learning expert Marie-Louise Kok is deze dag ook aanwezig en beschikbaar bij vragen over bijv. het technische deel van digitalisering van content.

 • - Presentatie van je online training 

  Iedereen krijgt de kans om zijn of haar ontwerp te presenteren en feedback te ontvangen van de deelnemers. Daarmee kun je je training nog verder aanscherpen.

 • - Plenaire afsluiting

  We eindigen met een plenaire afsluiting. Hier is nog ruimte voor vragen, voor delen van je plan en afronden van de dag.

 • - Einde programma

  Er staat een drankje voor je klaar. Een mooi moment voor netwerken.