Microlearning: leer ontwerpen en video’s maken

Deep dive workshop

DEZE BIJEENKOMST IS VOLLEDIG VOLGEBOEKT. Als je je aanmeldt, dan kom je op de reservelijst. Mocht er alsnog een plaats vrijkomen, dan laten we je dat direct weten.

Donderdag 12 mei 2022: Microlearning: leer ontwerpen en video’s maken

In deze tijd van swipen, scrollen, mobiel, social, video en het gevecht om aandacht van je lezer/gebruiker is microlearning een populaire en krachtige vorm van online leercontent. Microlearning is een manier om content aan te bieden in ultrakleine, hapklare brokken – ook wel learning nuggets genoemd – die qua tijdsbesteding minder dan 5 minuten van de ontvanger vragen. Microlearning gaat vaak hand-in-hand met mobiel en video-based leren. Van instrueren, informeren, trainen tot oefenen, herhalen, spelen, tutorials, etc.

Microlearning past naadloos bij de contentstrategie om ‘educational content’ toe te voegen aan je product of dienst; content waar mensen iets van opsteken. Bovendien is microlearning geschikt voor vele toepassingen en doelgroepen: onderwijs, vakinformatie, training-on-the-job, maar ook voor B2C- én B2B-portfolio’s en branded-contentproducties en leren en ontwikkelen (L&D) binnen de organisatie.

Laat je op deze dag inspireren en ga hands-on aan de slag met microlearning! Na deze workshop:

 • weet je wat microlearning is;
 • kun je de learning journey van je gebruikers in kaart brengen;
 • ken je de vereisten voor succesvolle microlearning content en context;
 • krijg je het maken van een video met je smartphone letterlijk in de vingers;
 • doorgrond je al doende het didactische proces en de organisatorische aspecten.

Succes verzekerd!

De deelnemers in de voorgaande edities hebben de door Marie-Louise en Christopher geïnitieerde bijeenkomsten als zeer positief beoordeeld:

 • ‘Goede combi van theorie, goede voorbeelden en opdrachten. Lekker energiek ook!’; 
 • ‘Geweldig, ik ben heel enthousiast. Heel sterk in het meedenken als we een opdracht maken’;
 • ‘Het was informatief, toepasbaar en voelde veilig aan’;
 • ‘Hele fijne training met praktische tools’.

Trainers

Christopher Marks. Verhalen staan centraal in de carrière van Christopher. Of dat nu in de vorm van een landingspagina, video, TED-talk of merkverhaal is. Hij is zijn loopbaan gestart als professioneel videograaf en editor, maar als ondernemer wilde hij meer. Hij heeft een breed scala projecten op zijn naam staan, voor zowel A-merken als Adidas, Schweppes en Disney, als bij snelgroeiende start-ups. Onlangs bouwde hij aan een gloednieuwe (hybride) event studio voor Bol.com. Christopher was onder meer werkzaam als consultant en trainer bij Sanoma Academy (nu DPG Media) en heeft inmiddels honderden makers getraind op het gebied van video en storytelling.

Marie-Louise Kok. Als digital learning expert verzorgt Marie-Louise onder meer bij Leyden Academy (internationale) MOOC’s, online leerplatformen en leerprogramma’s. Voorheen werkte Marie-Louise o.a. als Intrapreneur bij Sanoma (nu DPG Media), als senior uitgever bij Sdu en als business development manager bij De Telegraaf (nu Mediahuis). Ze staat echt met de ‘pumps in de modder’ met betrekking tot het ontwikkelen van leerprogramma’s en hanteert daarbij de Lean Startup methode. Ze won een investeringsfonds voor learning start-up Ucourse en ontwikkelde o.a. diverse microlearning programma’s.

 • Marie-Louise Kok

  Marie-Louise Kok

  digital learning specialist | programmamanager
 • Christopher Marks

  Christopher Marks

  Brand Storytelling Expert | Marketing Strategy Consultant & Sr. Creator.

Programma

 • - Ontvangst en deelnemersregistratie

 • - Welkom, introductie en kennismakingsoefening

 • - Een deep dive in microlearning, door Marie-Louise Kok

  Wat verstaan we onder microlearning en waarom is het zo populair? Hoe kun je  microlearning strategisch inzetten voor jouw organisatie, portfolio en diensten? Hoe verhoudt microlearning zich tot diepere leercontent en een curriculum? Laat je inspireren door internationale voorbeelden en diverse toepassingsvormen. Neem kennis van de voordelen maar ontdek ook wanneer je microlearning beter niet kan inzetten. We bespreken met elkaar de business model mogelijkheden.

 • - De succesvolle inzet van video: van (pre)productie tot en met verspreiding, door Christopher Marks

  Je krijgt een overzicht van de ontwikkelingen m.b.t. video en inzicht in wanneer je met video aan de slag kan gaan, wat de grootste struikelblokken voor beginners zijn en hoe je die kan voorkomen. Je leert waaraan een goede setting, audio en belichting moeten voldoen en hoe je werkt met ondertitels. Ergo: Hoe zorg je ervoor dat je video’s produceert die goed performen op het platform van jouw publiek (bijv. YouTube, Facebook, LinkedIn en Instagram).

 • - Broodjeslunch en netwerkgelegenheid

 • - We gaan ontwerpen, door Marie-Louise Kok

  Hoe ontwerp je microlearning? Je gaat in teams en met elkaar bekijken of en hoe microlearning geschikt is voor jouw doelgroep en welke belofte je ermee wilt inlossen. Wat zijn bijv. de leerdoelen en de leermomenten? Kun je de learning journey van je doelgroep in kaart brengen? Heb je al materiaal? Wie of wat heb je nodig? En je maakt een aanzet tot verhaallijn en leerdoel.

 • - Maak je eigen microlearning video, door Christopher Marks

  Je ervaart dat het maken van een microlearning video niet erg duur of ingewikkeld hoeft te zijn en dat je er morgen mee kunt beginnen. In teams ga je voor jouw gekozen onderwerp aan de slag met een korte storyboard en/of script en take aways. Vervolgens leer je filmen en monteren met je eigen smartphone. Christopher laat diverse montage tools zien, maar we gaan aan de slag met de gratis app InShot die voor zowel Android als iOS werkt.

 • - Plenaire afsluiting

  We eindigen met de plenaire afsluiting. Je toont je microlearning video aan de groep en deelt je ervaringen en inzichten en krijgt ter plekke feedback.

 • - Einde programma