Verbeterd steunpakket
Uit de nieuwsbrief van Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland.
Het verbeterde steunpakket heeft de nodige voeten in de aarde gehad. Na het bestuurlijk overleg van gisteren zag het er redelijk goed uit, maar vandaag hebben we echt nog moeten knokken om bepaalde aanpassingen over de streep te trekken. Niet voor niets is het tijdstip van de persconferentie van de drie ministers tot twee keer toe uitgesteld. Hulde overigens aan Leendert-Jan, die tijdens een schorsing van ons overleg met het kabinet via een aantal fracties in de Tweede Kamer met succes de druk heeft opgevoerd.
Het uiteindelijke resultaat mag er wat ons betreft zijn. De steun wordt niet alleen fors beter, maar ook beter bereikbaar voor een grotere groep ondernemers. Zo is het voor kleine bedrijven goed nieuws dat het minimumbedrag in de TVL verdubbelt naar 1.500 euro en de drempel wordt verlaagd. Goed is ook het verbeterde steunpakket per april voorziet in ondersteuning voor starters die tot nu toe niet konden worden geholpen. We zijn verder nog in gesprek over een regeling om het eigen vermogen te stutten.
We realiseren ons dat nog steeds niet iedere ondernemer er volledig mee geholpen zal zijn, maar we hebben het onderste uit de kan gehaald. We hebben respect voor het kabinet dat het op tal van fronten echt heeft doorgepakt. Dit pakket is met eendracht en daadkracht tussen kabinet, vakbonden en VNO-NCW en MKB-Nederland tot stand gekomen.
Voor een opsomming van alle aanpassingen verwijs ik jullie naar de brief van het kabinet (zie bijlage), maar in het kort zijn dit de belangrijkste resultaten. Het verbeterde pakket geldt voor het eerste en tweede kwartaal van 2021.
TVL: subsidiepercentage naar 85%, bij elk omzetverlies vanaf 30%; grens van 250 medewerkers en 50 miljoen euro jaaromzet losgelaten, zodat ook grotere mkb-bedrijven ervoor in aanmerking komen; maximale vergoeding van 90.000 naar 330.000 euro voor drie maanden; minimale bedrag van 750 euro naar 1.500 euro, zodat ook kleine bedrijven beter worden geholpen; drempel van 3.000 naar 2.000 euro.
NOW: vergoedingspercentage loonkosten van 80 naar 85%
Voorraadvergoeding detailhandel van 5,6 naar 21% (met inbegrip met compensatie 4e kwartaal 2020
TOZO: de voorgenomen vermogenstoets miv 1 april geschrapt
Garantiefonds voor de evenementenbranche
Avondklok
De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met de invoering van een avondklok vanaf 21.00 uur. Zoals het er nu naar uitziet, gaat die aanstaande zaterdagavond in.
Ook ten aanzien van de avondklok hebben we intensief gelobbyd, om ervoor te zorgen dat al het werk dat ’s avonds en ’s nachts plaatsvindt, doorgang kan blijven vinden. Zoals de bevoorrading van winkels, het draaien van storings- of ploegendiensten, het bezorgen van maaltijden en andere vergelijkbare werkzaamheden die buiten normale kantoortijden plaatsvinden. En dat is gelukt. We hebben steeds benadrukt dat een avondklok onder geen beding ondernemers nog verder in de ellende mag drukken en tot nog meer economische schade mag leiden.
Het aangekondigde systeem met noodzakelijke werkgeversverklaring lijkt werkbaar, maar de voorbereidingstijd voor ondernemers is kort. We hadden gisteren al een informatiebijeenkomst met meer dan 250 leden en daarover leven wel zorgen. Laten we met elkaar de komende week in elk geval goed de vinger aan de pols houden en bezien hoe dit uitpakt in de praktijk.
De gisteren door het kabinet aangekondigde maatregelen, en dan met name die avondklok, zijn heftig, voor iedereen. Laten we hopen dat deze daadwerkelijk bijdragen aan het indammen van de Britse variant en het dalen van het aantal besmettingen, zodat de avondklok zo snel mogelijk weer kan worden teruggedraaid en ondernemers in de gesloten sectoren weer de deuren kunnen openen. Want iedereen snakt naar perspectief.
Thuiswerken
Ik val in herhaling, ik weet het, maar laten we onze achterbannen waar nodig blijven oproepen om thuis te werken waar dat kan. Ik weet dat de overgrote meerderheid van de bedrijven zich daar prima aan houdt, maar steeds weer komen er vragen vanuit media, berichten vanuit de vakbeweging dat werknemers onder druk zouden worden gezet om toch naar het werk te komen, en wat dies meer zij. In de Kamer wordt al opgeroepen om bedrijven die zich er niet aan houden, steviger aan te pakken.
Lees hier de kamerbrief inzake de uitbreiding economisch steun- en herstelpakket