Corona mededelingen uit de nieuwsbrief van MKB Nederland
De ministers Hoekstra, Wiebes en Koolmees hebben vanochtend de uitbreiding van het steunpakket gepresenteerd. Die behelst een forse verbetering voor ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren.
In onze gesprekken met het kabinet en met dit uiteindelijke resultaat, zijn we van heel ver gekomen. Aanvankelijk was het kabinet überhaupt niet van plan om het steunpakket aan te passen. Vervolgens was het allemaal erg zuinig. Maar stukje bij beetje hebben we het kabinet op belangrijke punten in beweging gekregen. Het zijn geen ‘cadeautjes aan ondernemers’, die het kabinet met de steunmaatregelen ‘uitdeelt’, zoals ik wel eens hoor. Financiële steun is bittere noodzaak.
Versobering van de baan
Minister Wiebes had het zelf vorige week in de media ook al gezegd: de per 1 januari geplande versobering van het pakket ligt onder de huidige omstandigheden, met de gedeeltelijke lockdown, niet voor de hand. Die is nu dus ook van tafel. Het vandaag gepresenteerde aangepaste pakket geldt tot 1 maart 2021, in de hoop dat we tegen die tijd af zijn van de gedeeltelijke lockdown. Het betekent onder meer dat de NOW niet teruggaat naar 70 procent, maar 80 procent blijft.
TVL verhoogd, met terugwerkende kracht en zonder SBI-codes
Ten aanzien van de TVL hadden we uiteraard hoger ingezet dan de 70 procent die we nu hebben gekregen. Meer zat er echter niet in. Blij zijn we wel echt met de terugwerkende kracht die geldt tot 1 oktober en dat de drempel voor omzetverlies niet omhoog gaat, zoals het kabinet van plan was, maar op 30 procent blijft. We hebben er ook met succes voor geknokt dat de verhoogde TVL voor álle ondernemers is aan te vragen, ongeacht de sector waarin ze zitten en dus los van hun SBI-code. Het kabinet was eigenlijk van plan weer op die SBI-codes als criterium terug te grijpen.
Uitstel Belastingdienst
Het is ook gelukt dat ondernemers opnieuw drie maanden uitstel van betaling kunnen krijgen bij de Belastingdienst.
Sectorspecifieke steun
Verder zijn we blij met de voucherbank van 400 miljoen euro voor de reisbranche. Ook daar hebben we, samen met de branche zelf, stevig op ingezet. Eerder is het ook voor andere sectoren gelukt om een specifieke compensatieregeling af te spreken, zoals voor de evenementenbranche, de culturele sector en de horeca (eenmalige ‘koelkastvergoeding’). Voor de horeca telt dit op tot een tegemoetkoming in de vaste lasten tot circa 85 procent. Maar nogmaals, ik realiseer me dat dat niet afdoende is als je bedrijf voor 100 procent gesloten is.
Eerder al binnengehaald
We zouden het soms bijna vergeten, maar los van de aanvulling van vandaag, hebben we tussentijds (sinds 1 oktober, toen het derde steunpakket in werking trad) ook al het nodige binnengehaald. Dat was (en blijft) nodig omdat de omstandigheden inmiddels danig anders waren dan eind augustus, toen we met het kabinet afspraken hadden gemaakt. Zoals:
Het per direct schrappen van de SBI-codes, waardoor het voor TVL niet meer uitmaakt in welke branche een bedrijf zit en duizenden ondernemers met veel omzetverlies uiteindelijk toch voor de tegemoetkoming in aanmerking komen.
Verlenging van de garantieregelingen voor bankkredieten, zoals de BMKB-C, de KKC en de GO.
Een langere periode van terugbetaling aan de Belastingdienst. Niet alleen mogen ondernemers daar langer over doen (36 in plaats van 24 maanden), ook hoeven ze dat pas met ingang van 1 juli in plaats van 1 januari 2021 te doen.
De eerder genoemde sectorspecifiek steun voor de evenementenbranche, de culturele sector (inclusief vrije theaterproducenten) en de horeca (eenmalige ‘koelkastvergoeding’).
Hoewel het uitgangspunt is dat we er op 1 maart 2021 beter voorstaan dan nu, blijven we in de tussentijd met het kabinet uiteraard de vinger aan de pols houden. Zo zijn we ook nog steeds met het kabinet in gesprek over onder meer de TOA (Time Out Arrangement), die ondernemers in staat moet stellen om tijdelijk of volledig te stoppen, zonder dat ze alles waarvoor ze ooit hebben gewerkt kwijtraken. Naarmate de huidige situatie voortduurt, wordt zo’n arrangement zelfs alleen nog maar belangrijker.
Vooruitkijken
Het zal voor u net zo min een verrassing zijn geweest dat premier Rutte gisteravond aankondigde dat een versoepeling van de maatregelen er voorlopig niet in zit. Daarvoor zijn de besmettingscijfers nog veel te hoog. Dat neemt niet weg dat het opnieuw een klap is voor de ondernemers die het raakt. Een verbeterd steunpakket maakt dat ook qua gevoel niet goed.
Een lichtpuntje is wel dat onder meer in de evenementenbranche volgende maand eindelijk – en los van de hoogte van de besmettingscijfers – mag worden gestart met proefprojecten om na te gaan hoe – met extra maatregelen en de inzet van testen – straks verantwoord weer bijeenkomsten kunnen worden georganiseerd. Voor de horeca liggen die plannen al enige tijd klaar.
Zo kunnen we voorzichtig weer wat vooruit gaan kijken. Zoals we al langer wensen: met slimmere maatregelen dan sectoren grofweg sluiten en massaal testen moet het mogelijk zijn om ook als de coronacrisis nog niet voorbij is reizen, evenementen en activiteiten in de horeca weer mogelijk te maken. Dat is onze inzet.