Probleem illegale e-books in beeld bij NOS

Eind maart besteedde de NOS aandacht aan het illegaal doorsturen van e-books. In 2014 hadden Nederlanders gemiddeld 117 e-books op hun e-reader staan. Voor maar 10 procent daarvan hadden ze betaald. De rest, zo’n 90 procent, was bijvoorbeeld doorgestuurd door een vriend of illegaal gedownload, blijkt uit een onderzoek van GfK en de KVB. Hoeveel dat nu is, daar hebben zowel de CPNB als het NUV geen zicht op.

Nederlandse uitgevers schatten dat ze miljoenen euro’s mislopen door de illegale handel in e-books. Exacte cijfers zijn er niet, maar Martijn David, rechtendeskundige van het NUV, verwacht dat uitgeverijen veel minder boeken kunnen uitgeven als er geen eind komt aan het illegaal verspreiden.
“Als je een e-book koopt, koop je een exclusieve licentie die je niet zomaar mag doorsturen”, zegt David. Maar daar houdt dus niet iedereen zich aan. “Als je het aantal verkochte e-books vergelijkt met het aantal e-readers, dan lezen wel héél weinig mensen e-books. Dat is onwaarschijnlijk.”
Aan die onwetendheid moet wat gebeuren, zegt Martijn David. “In groep zeven en acht van de basisschool geven we al lessen mediawijsheid, waar we het verschil tussen legaal en illegaal aanbod leren.”
Een klein lichtpuntje voor de delers van e-books kan zijn dat de Stichting BREIN en de uitgevers hun pijlen voorlopig richten op mensen die op grote schaal en uit winstbejag verdienen aan het illegaal verspreiden van e-books. De grote piratensites dus. Maar dat is nog best lastig, zegt David. “Want wie weet in welke landen die allemaal zitten?”