KVB Boekwerk Monitor 2017: geen grote verschuivingen ten opzichte 2016

In de Monitor beschrijven de initiatiefnemers van KVB Boekwerk (het Letterenfonds, het NUV, de CPNB, de Stichting Lezen en de KBb) de markt van uitgeverijen. Daarbij worden het aantal uitgeverijen, het aantal titels per uitgever en de omzetgegevens geanalyseerd. Uit een vergelijking van de cijfers wordt vervolgens opgemaakt hoe zowel de grote, middelgrote als kleine uitgeverijen zich ontwikkelen.

Ten opzichte van de vorige monitor editie van 2016 zijn er in het beeld van uitgeverijen geen grote verschuivingen. De verhoudingen zijn vrijwel ongewijzigd, al wisselt een enkele uitgeverij in positie van grootste naar middelgroot en andersom. Het aantal kleinste uitgeverijen daalt echter met 6%. Ook hun aandeel in het aantal verkochte unieke titels neemt af. In 2015 waren de kleine uitgeverijen nog goed voor 49% van de titels, in 2016 is dat 47%. De rest (53%) komt van de 39 grootste uitgeverijen.
Uit de portfolio analyse blijkt dat de omzetaandelen van genres per kwart echt verschillen. Dat bleek vorig jaar ook. Ten opzichte van vorig jaar blijkt nog dat de grootste vijf uitgeverijen terreinwinst boeken in het genre fictie, ten koste van de zeven uitgeverijen in de subtop.

Aanvullend is onderzocht welke uitgeverijen het meest profiteren van de marktgroei van afgelopen jaar. Zijn dat de grotere uitgeverijen of de kleinere uitgeverijen? Daaruit blijkt dat grotere uitgeverijen minder profiteren dan kleinere uitgeverijen. De oorzaak is dat grotere uitgeverijen investeren in hun marktaandeel in e-boeken. Die afzet stijgt met name bij hen, waarbij ze genoegen nemen met een gemiddeld lagere prijs.

Tot slot is gekeken wat de impact van bestsellers is op uitgeverijen. Hieruit blijkt dat de 7 uitgeverijen in de subtop hiervan het meest profiteren. Zij halen twee derde van hun omzet uit titels die in de top 1000 staan en voeren 281 titels die verantwoordelijk zijn voor 50% van hun omzet, ten opzichte van 415 titels bij de 5 grootste uitgeverijen.

Lees meer:  KVB Boekwerk.