Khaled Lutfi wint Prix Voltaire 2019

Vanmiddag, 2 mei, is bekend gemaakt dat de gevangengenomen Egyptische uitgever Khaled Lutfi de Prix Voltaire van de International Publishers Association, heeft gewonnen. De Prix Voltaire eert Lutfi’s moed in het uitgeven, ondanks de risico’s.

De Prix Voltaire beloont exemplarische moed bij het hooghouden van de vrijheid om te publiceren en het mogelijk maken voor anderen om hun recht op vrijheid van meningsuiting uit te oefenen. Naast het toekennen van de Prix Voltaire aan Lutfi, roept IPA president Abdel Fattah El-Sisi op om Khaled Lutfi een presidentiële pardon te verlenen. Kristenn Einarsson, voorzitter van het Freedom to Publish Committee van de IPA, voegt toe: “We moeten de collega-uitgevers van Lutfi in Egypte steunen, zodat zijn gevangenschap niet leidt tot angst en zelfcensuur in een land van een dergelijk rijk literair erfgoed.”

Op 4 februari werd Khalid Lutfi, oprichter van Cairo’s Tanmia Bookshop and Publishing, veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf op beschuldiging van het bekendmaken van militaire geheimen en het verspreiden van geruchten over distribueren van een Arabische vertaling van het boek The Angel: The Egyptian Spy Who Saved Israel, door Uri Bar-Joseph. De zaak begon toen de oprichter van Tanmia een overeenkomst sloot met Arab Scientific Publishers om een ​​Egyptische editie van het boek te publiceren.

Tanmia Bookshop is in 2011 geopend en heeft later een zeer gerespecteerde uitgeverij voortgebracht. De uitgeverij bracht een aantal veelgeprezen auteurs in vertaling op de markt. Tanmia publiceerde ook originele werken in het Arabisch, waaronder een kinderboekversie van Mahmoud Darwish’s gedicht ‘Think of Others’, dat een Etisalat-prijs voor Arabische kinderliteratuur won.

De presentatie van de IPA Prix Voltaire 2019 vindt plaats op 21 juni 2019 in de Seoul International Book Fair. Meer informatie kunt u vinden op de website van de IPA.