Kennissessie en website over Toegankelijkheid

Dinsdagochtend 5 maart organiseerden de GAU en de GEU in samenwerking met Dedicon een kennissessie omtrent het thema Toegankelijkheid. Tijdens de bijeenkomst werd uitgebreid gesproken over toegankelijkheid van leesmateriaal voor o.a. dyslectici, slechtzienden en blinden.

Het belang van en de noodzaak voor het verbeteren van toegankelijkheid werden tijdens de bijeenkomst op aansprekende wijze duidelijk gemaakt. In de sessie kwam naar voren dat het toegankelijk maken van (online) informatie minder lastig is dan het misschien in eerste instantie lijkt. Dit werd bevestigd door GEU-leden Deviant en Malmberg die tijdens de bijeenkomst hun aanpak en ervaringen presenteerden.

Tijdens de bijeenkomst werd de website Inclusief publiceren gelanceerd, waar organisaties relevante informatie, tools en gidsen kunnen vinden over hoe zij de toegankelijkheid van hun producten kunnen verbeteren. De deelnemers van de kennissessie kregen de publicatie ‘Doe mee!’ uitgereikt waarin praktische tips zijn opgenomen voor het toegankelijk maken van informatie. Op de website zijn zowel ‘Doe mee!’, als de eerdere publicatie ‘Maak open!’ te downloaden of aan te vragen.

De kennissessie werd georganiseerd in het kader van het project “Toegankelijk Publiceren aan de Bron”, waarin de GAU en de GEU met Dedicon samenwerken om algemene en educatieve uitgevers te ondersteunen, zodat zij digitale producten vanaf de start zo toegankelijk mogelijk kunnen maken. In april en mei/juni worden vervolgsessies georganiseerd, waarin naast algemene kennis verdiepende sessies georganiseerd zullen worden.