Europese Commissie verkent herziening consumentenrecht

De Europese Commissie wil er met wetgevingsvoorstellen voor zorgen dat consumenten online beter worden beschermd.

Het het NUV nodigt leden uit om hun visie over de mogelijke veranderingen te delen.

Om de gevolgen van nieuwe consumentenregels te onderzoeken, organiseert de Europese Commissie momenteel een consultatie. De Commissie stelt onder meer vragen over online marktplaatsen, transparantie en verkoop buiten winkelruimtes.

Ook verkent de Commissie de mogelijkheid om consumentenbescherming uit te breiden naar gratis online diensten. Volgens de Commissie hebben gebruikers die met data betalen momenteel minder rechten dan klanten van betaalde diensten.

Het NUV verwelkomt input van leden

Het NUV zal reageren op de consultatie van de Europese Commissie. Daarom nodigt het NUV leden van harte uit om hun visie over de mogelijke veranderingen te delen. Dit zal worden verwerkt in de consultatiebijdrage van het NUV.

Uiteraard is het is het voor leden van het NUV ook mogelijk om zelf op de consultatie te reageren. Als u daar interesse in heeft, kunt u voor modelantwoorden contact opnemen met het NUV.
De sluitingsdatum van de consultatie is op 8 oktober.

Herziening consumentenrecht al aangekondigd

In de zomer van 2016 evalueerde de Europese Commissie de Richtlijn Consumentenbescherming, die in 2014 in werking is getreden. Het NUV stelde toen, net als VNO-NCW en BusinessEurope, dat het niet nodig is om deze richtlijn te herzien.

De Europese Commissie kondigde in mei 2017 echter aanpassingen aan van het Europese consumentenrecht om het online beter te laten functioneren.