Verdiepings- en actualiteitencursus Auteursrecht

Deze bijeenkomst biedt uitgevers zowel een update van ontwikkelingen in het auteursrecht als verdieping van de huidige praktijk.

Er wordt uitgebreid stilgestaan bij (mogelijke ook nieuwe) uitzonderingen op het auteursrecht, en regelingen zoals Reprorecht, Leenrecht en Thuiskopie die door collectieve beheerorganisaties worden uitgevoerd. Vervolgens wordt het citaatrecht behandeld, vooral in de digitale context. Dit is een complex gebied, wat ook blijkt uit de vele vragen die uitgevers daarover stellen aan de Mediafederatie. Daarom worden in detail de spelregels behandeld, a.d.h.v. van vele praktijkvoorbeelden over bijvoorbeeld hyperlinken, contentcuratie en user generated content. Aan het woord komen toonaangevende auteursrechtspecialisten. Zij nemen uitgebreid de tijd om jouw vragen te beantwoorden.

Doel van deze bijeenkomst:

 • Een update van Reprorechtregelingen en ander collectief beheer.
 • Een update van actuele auteursrechtelijke kwesties, in de digitale context: citeren, hyperlinken, contentcuratie, user generated content etc.
 • Praktische verdieping aan de hand van use cases en vragen uit de crossmediale uitgeefpraktijk.

Trainers

 • Martijn David

  Martijn David

  Senior adviseur IE, Collectieve rechten & Privacy
  de Mediafederatie
 • Barry Pijnacker

  Barry Pijnacker

  Managing Director Stichting PRO
  Cedar
 • Dirk Visser

  Dirk Visser

  Partner
  Visser, Schaap & Kreijger

Programma

 • - Ontvangst en deelnemersregistratie

 • - Welkom

  Door Martijn David (Senior Adviseur IP/IE, Collectieve rechten en Privacy bij de Mediafederatie)

 • - Excepties en collectieve rechten

  Door Barry Pijnacker (Managing Director Stichting PRO bij Cedar)

  Voor het gebruik van een auteursrechtelijk beschermd werk is niet altijd toestemming nodig, er zijn veel uitzonderingen geregeld in de wet. Die uitzonderingen zijn gemaakt in het algemeen belang, zoals het recht op toegang tot informatie en het recht op onderwijs. De belangrijkste uitzonderingen in de praktijk zijn onder andere kopiëren voor privégebruik, citeren, parodiëren, gebruik in het onderwijs, het uitlenen van boeken en de persexceptie. Voor veel van deze uitzonderingen is er wel sprake van een redelijke vergoeding voor rechthebbenden. Het stelsel van het innen en verdelen van deze vergoedingen noemen we collectief beheer. Barry licht de regelingen waar uitgevers mee te maken hebben toe en geeft een update van de (op handen zijnde) wijzigingen in de verschillende regelingen.

 • - Pauze

 • - Citaatrecht

  Door Dirk Visser (partner bij Visser, Schaap & Kreijger)

  Een van de uitzonderingen binnen het auteursrecht op het verbod om iets openbaar te maken of te kopiëren zonder toestemming van de maker, is het citaatrecht. Denk bijvoorbeeld aan hergebruik in sociale mediakanalen en platformen, embedden, aggregeren, cureren, hyperlinken van/naar illegale bronnen, hergebruik van stockfoto’s, digitaal portretrecht, user generated content en beeldcitaties. Citeren mag dus, maar er zijn grenzen. In de praktijk blijken deze grenzen complex. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt dit grijze gebied door Dirk doorgrond.

 • - Praktische verdieping en discussie

  In dit laatste deel van de bijeenkomst zullen de inleiders de onderwerpen verder uitdiepen aan de hand van vragen en use cases die door vooraf door de deelnemers zijn ingediend. Op een interactieve manier wordt scherpgesteld wat wel/niet toelaatbaar is en wat de valkuilen zijn waartegen uitgevers zich op welke manier moeten/kunnen wapenen.

 • - Napraten met een hapje en een drankje